BRUSSELSDONUT_Blue_Tekengebied 1

Samen naar een ecologische
en solidaire transitie in Brussel

De theorie van de Donut

Elke dag zien we rondom ons de schadelijke gevolgen van een economie die groei als voornaamste doelstelling heeft: financiële crisissen, extreme ongelijkheden, destructieve exploitatie van onze planeet, enzovoort. We hebben nood aan een andere basisdoelstelling voor onze economie, die alle mensen én onze planeet ten goede komt.

De theorie van de Donut-economie, van de hand van Britse econome Kate Raworth, stelt voor om onze economie op welzijn in plaats van op groei te richten. Het bekende ‘Donutschema’ stelt een sociale ondergrens en een ecologische bovengrens voor – waartussen  we ons collectief welzijn kunnen vormgeven.

BrusselsDonut past de theorie van de Donut toe op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met als doelstelling om een – op Brussel afgestemd – kader te ontwikkelen waarmee we samen toekomstige beslissingsvorming kunnen oriënteren richting een sociale en ecologische transitie, richting een duurzame samenleving.

een brusselse donut

Voor elke actie die in Brussel ondernomen wordt, moeten we begrijpen wat de sociale en ecologische impact is, hier en nu, morgen en overmorgen, voor Brussel, en op globaal niveau. De theorie van de Donut laat toe om de uitdagingen van vandaag aan te gaan met zo’n multidimensionale kijk.

In verschillende steden – zoals Portland, Philadelphia en Amsterdam –  werd al een “lokale Donut” geproduceerd.
BrusselsDonut schrijft zich in deze internationale dynamiek in.

samen de brusselse donut maken

In Brussel wordt de transitie naar meer duurzaamheid al door vele verschillende actoren ingeluid: binnen de instituties, in bedrijven, binnen de universiteiten, organisaties en burgercollectieven. Al deze actoren moeten kunnen bijdragen aan een collectieve visie van hoe het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een bloeiende en welvarende plek kan worden, voor al z’n bewoners, rekening houdende met het welzijn van alle mensen en de gezondheid van onze planeet.

BrusselsDonut wordt dus een ge-coconstrueerd verhaal, die een breed panel van actoren zal samenbrengen en zal inzetten op synergieën, via workshops en collectieve werkmomenten. 

Ik wil meedoen!

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van en/of deel te nemen aan BrusselsDonut. Tot binnenkort!

Ik schrijf me in!

BrusselsDonut est un projet de l’asbl Confluences avec le soutien
du Service public régional Bruxelles Économie et Emploi et
la collaboration du cabinet de la Ministre de la transition économique, Barbara Trachte.

En savoir plus sur Confluences: